21. mai 2024

Guds vei til helse

Det finnes bare et paradigme som holder i lengden, nemlig det Gud-sentrerte. Der finner vi svar på alle livets spørsmål. Der finner vi livskraft og løsninger, håp og framtid. Livet som varer evig kan starte her og nå ved å omvende seg og overgi ditt liv til frelseren Jesus Kristus. Når Guds rike blir født inne i deg, blir du også født på ny inn i Guds rike. Det er altomfattende. Du kan vandre sammen med Gud i alt du gjør.

Ta en så daglig sak som det du nærer ditt legeme med. I følge skapelsesberetningen ble de grønne planter, urter og trær som bærer frukt med frø i, gitt som mat til menneskene. En Gud som er god må dermed ha gjort denne knytningen til jorden vi kommer fra svært så sentral. Etter syndefloden sa Gud at mennesket nå også kan drepe og spise av dyrene på jorden. Samtidig er det underliggende at han skapte noen dyr rene, mens andre ikke er det. Vi ser dette fra antallet dyr som ble med i arken. Adam visste også hva som var rene og urene dyr. Israel fikk lover som beskrev hva som var kjøtt til mat og hva som ikke skulle være det.

I dag skjer det mye forskning også rundt ernæring. Nasjoner har etablert sine råd for sine borgere. Kosthold og ernæring er et område hvor ansvaret ligger hos individet. Dermed må vi også ha friheten til å søke og avgjøre hva vi gjør med dette. Dessverre er det mange som velger å følge sine lyster og begjær heller en den evige visdom.

I følge Skriften finnes det klare retningslinjer for hva som er god ernæring. Et første utgangspunkt er at Guds hensikt var at vi bare skulle spise og drikke det Han har gitt oss som mat. Det som kan skje når vi fjerner oss fra dette og begynner med prosesser og raffinering, er at det opprinnelige næringsinnholdet blir dramatisk redusert. Dermed virker det også som visdom å konsumere mat som er så nært opp til det opprinnelige som mulig. Raffinert mat kan dermed også være næringsfattig mat.

Kostholdet vårt er det som i størst grad sørger for alt vi trenger for å bygge kroppens celler og sørge for et sunt legeme, inkludert et sterkt immunforsvar.

På slutten av 1800-tallet foregikk det en heftig diskusjon mellom Louis Pasteur og Antoine Bechamp. Temaet var hvorvidt sykdom bare er forårsaket av mikroorganismer som bakterier og virus, eller om det var viktigere å styrke kroppens indre terren, altså fokusere på helse og ernæring.

Skal vi være konsekvent med forståelsen Skriften gir av vårt åndelige liv, så handler det absolutt om å mate ånd og sjel med det som er sant og sunt, altså styrke vårt indre terreng. Det finnes ikke noe bedre middel mot synd enn å la Jesus få all plass i våre liv. I effekt skal altså vår tilbedelse av Jesus også føre til at vi mater oss med det som gir helse, både i ånd, sjel og legeme. Skaperen har lært oss sine veier på alle disse områdene.

Ta fett for eksempel. Kan vi stole på Skriften, eller står moderne vitenskap over Skaperens visdom? Her må man trå forsiktig, fordi disse beslutningene skal være individets ansvar. Dermed er det viktige å utdanne mennesker til å tenke riktig. Hvilket paradigme skal få råde? Dersom vi skal tro på Skaperen, så har Han gitt oss flere typer fett som vi kan velge å konsumere. Fra kuen får vi melk, hvor vi kan lage fløte, krem, smør, rømme, syrnet melk, ost, osv. Disse inneholder mettede fettsyrer. Det sies at mettet fett er noe mange av kroppens organer trenger, slik som lunger og hjerne og .

Skal vi tro Skaperen, så er det dermed visdom i å inkludere disse i dietten. Det finnes også andre gode mettede fettalternativ en kan konsumere. Kokosnøttolje sies å være en av disse.

Det er verdt å studere Skriften også når det gjelder helse og ernæring. Vi må selv ta ansvar for våre liv og gjøre gode valg.